KLAAS MEIJER BODEMS
Bodemvlakkers
Eb- en vloedbodems
Tractoren
Previous
Next

Eb- en vloed bodem

Een goede paardenbak beschikt over een goede stabiele bodem. De stabiliteit wordt onder andere bepaald door de vochtbalans in het zandpakket (dit geldt zowel voor een binnen- als buitenbak). Dit kan op twee manieren bereikt worden, door middel van water toevoegen van bovenaf (sproeien) of water toevoegen van onderuit. Dit laatste wordt ook wel een eb en vloed bodem genoemd.

Een eb en vloed bodem dankt zijn naam aan de kustlijn. Afhankelijk van het waterniveau (hoog of laag) is de bodem vast of los, net als op het strand.

Wat is een eb- en vloedbodem?

De werking van een eb en vloed bodem is gebaseerd op een natuurkundige verschijnsel, de zogenaamde capillaire werking. Het opzuigend vermogen van zand. Water wat aan de onderkant van de bodem wordt toegevoegd wordt en door middel van natuurlijke capillaire werking naar de toplaag gezogen. Hierdoor ontstaat een toplaag met de gewenste hardheid.

Het juiste waterniveau wordt geregeld met een pomp. Deze kan twee kanten op, zowel water toevoegen als het afvoeren van water. Als bij regen het waterpeil in de bodem stijgt wordt het overtollige water wordt door middel van de pomp en het drainagesysteem afgevoerd. In periodes van droogte zakt het waterpeil en werkt de pomp omgekeerd. Vanuit een waterreservoir wordt water via hetzelfde drainagesysteem in de bodem gepompt. Dit wordt geregeld met de niveauregelaar in de pomp. Het zandpakket wordt vanaf onderaf voorzien van water, hierdoor is beregenen niet meer nodig.

Eb- en vloedbodem aanleggen.

Een eb en vloed bodem aanleggen kan eenvoudig zelf gedaan worden. Belangrijk is dat de afgegraven paardenbak volledig wordt afgesloten van de natuurlijke onderlaag. De bodem dient bedekt te worden met waterdichte stevige folie. Door het volledig afsluiten van de grond heeft u niets te maken met het grondwater en bodemeigenschappen.

Het is essentieel dat de onderlaag vlak is, zodat water evenredig in de bodem wordt gepompt.

De paardenbak wordt volledig zelfregulerend door middel van een Eb-en Vloedbodempomp, het gekoppelde drainagesysteem en een waterreservoir. Bovenop de folie wordt de verdere eb- en vloedbodem opgebouwd.Voor het succes van een Eb- en Vloedbodem is het absoluut noodzakelijk dat het fundament vlak is aangelegd, zodat het water evenredig in de bodem wordt gepompt.

Klaas Meijer bodems helpt u graag bij het aanleggen van een goede Eb- en Vloedbodem. Neem gerust contact op.

Paardenbakomheining
bak bodem zand

Zand

Een goede bodem begint met 1e kwaliteit zand.  Zand is de basis. Van daaruit wordt de bodem opgebouwd.

Bekijk details

Vezel

Klaas Meijer Bodems is importeur van Cofibre. Een vezel welke hoofdzakelijk bestaat uit bindvezel die de bodem veel draagkracht geeft. 

Bekijk details

bak bodem eb en vloed

Eb -en Vloed

Een eb -en vloed bodem stelt u in staat om het waterpeil (automatisch) te regelen zodat uw bodem altijd van optimale kwaliteit is.

Bekijk details

Call Now Button
WhatsApp chat